Prata om film på svenska – ett möjligt delmål

Sätta upp delmål för dina studier – vad vill du prata om?

På min Instagram Svenska med Kalle funderar jag på hur man kan träna på att prata om ”riktiga” saker. Det kan vara svårt. Först lär man sig ord och meningar för vanliga och konkreta situationer. Det du pratar om med dina vänner på ditt modersmål är mer avancerat.

Jag tycker till exempel om att prata om film. Jag kan prata om film på engelska. På franska och somaliska blir det mycket svårt för mig. Jag behöver lära mig många fler ord och fraser. Speciellt på somaliska behöver jag dessutom mer kulturell förståelse. Svensk och somalisk kultur skiljer sig mycket åt. Det jag tycker om och uppfattar i kultur kan skilja sig mycket från vad någon född och uppväxt i Somalia uppskattar. Jag kan behöva överbrygga den skillnaden genom att förklara extra mycket ibland.

När kan jag diskutera film på ett språk?

  • Är det när jag kan berätta vad filmen handlar om?
  • Är det när jag kan säga vad jag tycker om filmen och förklara varför?
  • Är det när jag kan analysera en film tillsammans med andra personer, jämföra tolkningar och åsikter och koppla filmen till andra filmer, böcker, konst samt referenser till samhälle och historia.
Min poäng är att det går att sätta mål på olika nivåer. Vad du behöver och  känner dig nöjd med kan bara du bestämma.

Är det viktigt för dig att kunna prata om olika former av kultur på svenska?
***
Jag såg den här skräckfilmen i helgen. Den hade varit kul att diskutera med andra personer. Det var en gåtfull film med många lager.
https://youtu.be/1tzFRIQfwXg
Annons