dra = gå iväg

sammanhang – ett enkelt exempel

Ord får olika betydelse beroende på sammanhanget. Ett exempel är ordet dra. Jag kan dra i nödbromsen. Då drar jag konkret i något. Jag kan dra från jobbet. Det betyder att jag går från jobbet. Jag kan till exempel säga: ”jag drar hem nu”. Jag kan också dra de senaste siffrorna. Det betyder att jag informerar om och går igenom något, till exempel ekonomin (siffrorna) i ett företag. Man behöver se ord i sitt sammanhang för att förstå.

***

Folk som lär sig språk är olika. Vissa är mycket medvetna om att ords betydelse är kontextkänslig. Andra är inte det och kan bli förvånade när ett ord plötsligt betyder något annat. Det är min upplevelse som lärare. Jag tror att man har stor nytt av att vara medveten betydelse och kontext. Om du studerar språk i skolan och har klasskamrater som inte har så bra koll på detta kan det vara hjälpsamt att diskutera det och ge exempel. Det är till stor hjälp om fler blir medvetna om kontextens betydelse i språket.

Annons

2 kommentarer på “dra = gå iväg

  1. Jag försöker alltid (= när jag kan) dra paralleller med det svenska språket när mina elever inte förstår att två ord har nästan samma betydelse men används i olika sammanhang, eller när ett ord används i flera sammanhang. Det är inte bara det franska språket. Alla språk ”beteer” sig så. Enligt mig liknar ett språk en livande organism, som anpassar sig till kontexten.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s