Få folk att säga nya saker

”Hur mår du” – problemet

Du behöver höra nya ord och uttryck för att lära dig prata. Det räcker inte att läsa. Du behöver höra när folk pratar. Vad säger svenskar till varandra. Vilka uttryck använder de.

Här kan man fastna i ”hur mår du” – problemet. Du hälsar på folk. Du kanske frågar om familjen eller säger något om vädret. Men sen då…? Hur kommer man vidare?

En lösning är att bidra med något mer. Berätta något själv. Fråga något annat. Kommentera något aktuellt. Det kan vara den andra personens fina tröja. Det kan vara något de sade på nyheterna. Det kan vara något i miljön omkring er.

Lyssna på vad den andra svarar. Det är inte det du säger som är viktigt. Du säger något för att få respons. Lyssna på svaret. Försök hitta något användbart. Du kanske inte förstår allt men det kan räcka att du hittar ett nytt ord.

Målet är att känna AHA, är det så de säger!?

Det är i alla fall den känslan jag får när jag lär mig ett nytt ord eller uttryck. Jag pratar lite mer om aha-känslan i den här videon.

Jag skriver mer om det här imorgon. Kommentera gärna så kan jag spinna vidare på era tankar.

Annons