Att föreslå något – lek och samtal

Att bidra med något till ett samtal

Ett samtal bygger på att vi bidrar med något. Pratar du lite svenska. Visa en bild på något. Det kan vara din familj eller en plats du tycker om. Träffar du en person många gånger behöver samtalet utvecklas. Det behöver komma något nytt. Man får testa sig fram. Många människor är dessutom svåra att prata med (inte bara svenskar, tro mig 😁)

Många samtal på mitt jobb börjar med en liten berättelse. Någon berättar om något de har gjort.

– Jag var äntligen och tränade igår…

– Vi var och såg nya Star Wars-filmen…

-Jag träffade xxxxx igår. Vet du vad han sa?

***

Min bror är psykolog och när han pluggade på universitet läste de en studie om barn som har svårt att få vara med och leka. Frågan var bland annat hur man kunde hjälpa de här barnen att bli bättre på att leka. En strategi som inte fungerar så bra är att fråga: ”får jag vara med?”. En bättre strategi är att först snabbt försöka förstå vad de andra barnen gör och sen bidra med något eget: ”här kommer ett flygplan” eller ”jag är ett lejon”. På det sättet bröt man inte leken utan gav mer energi till den. Jag tror att samtal på många sätt funkar likadant. Det funkar om alla som är med bidrar med energi och samtalsämnen.

Fundera på vad nytt du kan bidra med i ett samtal

Jag pratar mer om det här i den här filmen:

Annons

4 kommentarer på “Att föreslå något – lek och samtal

 1. jag pratade med någon som sade det här, men jag förstod inte vad betydde ”lär” och jag kunde inte hitta ett svar.

  ”den som äger bloggen lär inte mår psykiskt bra”

  betyder ”lär” verkar?

  Gillad av 1 person

 2. Jag provade ditt tips med en söt Ica-kassörska.

  Kassörskan: ”Vill du ha kvittot?”
  Jag: ”Jag är ett lejon!”

  Det funkar inte, Kalle.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s