Signalera ödmjukhet

Att inte vara för kaxig

En bloggpost räcker inte 😅. I Sverige är det ofta viktigt att visa att man är ödmjuk. Man vinner inte poäng på att framhäva sig själv för mycket. Varför då? Jag tror det är så här;

Det handlar om trovärdighet. En person som säger:

  • Jag kan allt. Ingenting är svårt
  • Jag har gjort det och det och det och det….
  • Jag är bra på det och det och det…

verkar inte trovärdigt. Ingen kan allt. Alla gör misstag. Om du vill visa att du är perfekt kanske du försöker dölja dina misstag och dåliga sidor…

Men du ska inte verka för osäker heller… 🙃. Balansen är viktig. Det är komplicerat. En bloggpost räcker inte 😂.

***

En gång hörde jag en rolig diskussion mellan två elever. Den ena sade: säg som du gör så kan jag översätta till svensk kultur. Den första mannen framstod som alldeles för självsäker och skrytig. Det verkade som han ville visa upp hur duktig han var. Den andra killen hörde att det lät fel i svensk kontext. Det här är något man behöver diskutera och pröva sig fram med. Första steget är att förstå att det kan finnas stora skillnader mellan hur man presenterar sig i svensk kultur och i din hemkultur.

Tankar?

Annons