Små fraser och uttryck

som kanske inte är så små(?)

Jag letar efter små uttryck och fraser till en ny film. Jag fastnar för ”det finns inte så mycket mer att tillägga.” Det betyder ungefär ‘allt har redan sagts’ eller ‘jag har inte mer att säga om saken’. Det känns som en ganska vanlig fras.

Folk på nybörjar- och medelnivå tycker kanske att det är en lång fras. Grammatiken är lite krånglig också. Men för en svensk tar det max 1 sekund att säga och betyder mest att man får lite tid att tänka på om man ändå vill säga något mer.

Jag tror det är ineffektivt att tänka för mycket på grammatiken i en sån fras. En modersmålstalare har sannolikt hela frasen lagrad som ett paket som går att slänga in i en konversation.

Mitt tips är att du gör likadant. Lär dig en sådan fras med bra uttal och försök förstå när den passar. På det sättet ökar du flytet i en konversation. Sådana fraser reglerar snarare relationen och samtalets tempo än att det bidrar med någon ny information.

Jag vet inte om jag har så mycket mer att tillägga 😁. Vad tänker du?

Annons

3 kommentarer på “Små fraser och uttryck

  1. Det var ett långt inlägg för en som hade inte mycket mer att tillägga 🙂 Jag tänker också att man borde ibland lära sig uttryck som ”konstruktioner” (dvs som en helhet) utan att fundera för mycket på grammatik.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s