Fridlyst

rätt att inte bli skadad

Låt oss titta på en annan betydelse av ordet frid. Vi fokuserar på ordet fridlyst som kommer från verbet fridlysa.

Svensk ordbok ger den här ganska krångliga förklaringen: ”(vanligen perf. part.) ge lagfäst skydd mot skadegörelse eller utnyttjande särsk. med avs. på djur och växter”.

Som barn lärde jag mig ordet fridlyst så här:

– Nej, den får du inte plocka. Den är fridlyst.

– Vad betyder fridlyst?

– Det betyder att du inte får plocka den blomman.

Det svensk ordbok skriver är att vissa djur och växter är skyddade av lagen. Man får inte plocka dem, döda dem och så vidare. Det kan vara en växtart eller djurart som är sårbar eller riskerar att försvinna helt, utrotas. Och verbet fridlysa möter vi oftast i formen perfekt particip.

***

Kan vi förstå ordets innebörd bättre genom att titta på ordet? Ordet har två delar: frid och lyst. Att lysa handlar inte om lampor, solen eller ljus i det här fallet. Att lysa något är att säga något offentligt. En gammal kung eller dagens makthavare kan säga så här är det. Det blir offentligt genom en lag eller liknande.

Frid i det här ordet har också en annan betydelse än lugn och ro. Frid kan också betyda rätt till skydd. Det kan du också läsa i Svensk Ordbok.

Fridlyst är perfekt particip av fridlysa och det betyder att det står i lagen och är offentligt att en växt- eller djurart har rätt till skydd.

Den vackra blåsippan är ett exempel på en fridlyst växtart och det sällsamma lodjuret är exempel på en fridlyst djurart.

Känner du till några andra fridlysta arter i Sverige eller andra delar av världen?

***

Bilderna längst upp i inläggen tar jag på spårvagnsresor och cykelturer i Göteborg. Det här inlägget skrevs till Maurice Ravels pianomusik i en inspelning av Bertrand Chamayou

Annons

4 kommentarer på “Fridlyst

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s