Enkelhet

Precision i språket måste inte betyda svårt språk eller avancerade ord. Jag tar hjälp av Tranströmer igen som börjar sin dikt Allegro så här:

Jag spelar Haydn efter en svart dag

Det är enkla ord men ger en speciell känsla. Det är specifikt, alltså inte allmänt. Jämför med om han han hade skrivit: ”jag spelar piano efter en jobbig dag” eller ”jag spelar ett pianostycke därför att jag känner mig ledsen”. Det är mycket mindre effektfullt, enligt mig. Att skriva med precision handlar ofta om att välja rätt ord, inte om att använda svåra ord eller komplicerad grammatik.

Nu är detta poesi men även akademiskt skrivande kan ofta vara enkelt och klart. Det är ett missförstånd att man måste skriva mycket komplicerat för att det ska bli ”fin svenska” eller akademiskt språk. Självklart kräver komplicerade tankar speciella begrepp och mer avancerad grammatik men det finns ingen anledning att göra det svårt bara för sakens skull. Det viktiga är att man får fram sin tanke eller den känsla man vill förmedla.

Tranströmers dikt fortsätter:

Jag spelar Haydn efter en svart dag
och känner en enkel värme i händerna.

Tangenterna vill. Milda hammare slår.
Klangen är grön, livlig och stilla.

Vill du höra Tranströmer läsa hela dikten kan du titta på det här korta klippet (länk). Joseph Haydn är en känd klassisk kompositör.

Jag hoppas att er dag dag blir grön och livlig

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s