Treva

Thomas Tranströmer har hjälpt mig den här veckan. Jag börjar med att citera en hel dikt idag. Jag är speciellt intresserad av den näst sista raden. Jag ska förklara. Dikten heter

Han som vaknade av sång över taken

Morgon, majregn. Staden är ännu stilla
som en fäbod. Gatorna stilla. Och i himlen
mullrar blågrönt en flygplansmotor. –
Fönstret är öppet.

Drömmen där den sovande ligger utsträckt
blir då genomskinlig. Han rör sig, börjar
treva efter uppmärksamhetens verktyg –
nästan i rymden.

Vad händer i dikten? En man ligger och sover. Han drömmer. Staden är lugn. Ett flygplan flyger över huset och fönstret är öppet. Därför börjar mannen vakna till. Han svävar mellan dröm och vakenhet (så tolkar jag att drömmen blir genomskinlig).

Han börjar treva efter uppmärksamhetens verktyg. Vilka verktyg är det? Sinnena kanske: synen, hörseln och känseln. Även tänkandet. Vad betyder att treva? Att försiktigt och osäkert leta efter något. Så kan det kännas när man vaknar. Man kommer försiktigt och osäkert tillbaka till verkligheten.

Jag tycker att den bilden är vacker, att treva efter uppmärksamhetens verktyg. Att lära sig ett nytt språk, kan vara på samma sätt. Uppmärksamhetens verktyg är orden. Med orden kan vi tänka och kommunicera. Vi kan uppleva världen uppmärksamt på det nya språket. Men vi är osäkra och försiktiga. Vi trevar oss fram, steg för steg, in i det nya språkets värld. Självklart snubblar vi ibland. Det är normalt. Men kanske får vi också flyga i rymden som mannen i dikten, nästan i alla fall. Trevandet kan också vara en njutning om vi tillåter oss att gå långsamt och slappna av.

Jag önskar alla en trevlig trevande helg

2 kommentarer på “Treva

 1. Godmorgon!
  Jag brukar läsa din bloggen på bussen.
  kan man säga I/på bussen?
  Jag är NY i Sverige, när jag pratar jag är försiktg och leter efter ordet, det är roligt att uppmärksama språket för att det är en av viktigast kominikations verkitig I världen.
  Tack det samma!

  Gillad av 1 person

  1. Det gläder mig att du läser bloggen. Att läsa på bussen är en bra plats för bloggläsande 🙂. Den som söker skall också finna, säger man på svenska. Hoppas du hittar många fina och användbara ord när du letar uppmärksamt.
   Ha en bra dag 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s