lojal

Den som är lojal sviker inte. Den som är lojal stöttar en person eller grupp. Den som är lojal fortsätter visa sitt stöd även när det är problem och svåra tider. Man kan vara lojal mot en person, en grupp, sin arbetsplats, ett fotbollslag, sitt land och så vidare.

En persons lojalitet prövas när det kommer utmaningar. Fortsätter du kämpa för ditt fotbollslag även när ni förlorar alla matcher? Lyssnar du på dina kollegor och försöker samarbeta även när arbetet är svårt? Fortsätter du satsa på en relation under en svår period eller söker du dig till andra människor? Det är exempel på lojalitet.

Lojalitet är ofta positivt men det kan också vara negativt. Att vara lojal mot en kriminell grupp kan vara destruktivt. Man kanske gör saker mot sin moraliska övertygelse för att visa sitt stöd för gruppen.

Några relaterade uttryck
– visa sitt stöd för
– stå vid någons sida
– stå bakom någon
– vara trofast mot någon
– backa någon (slang)
– ha någons rygg (slang)

Alla uttrycken handlar om att visa stöd och vara lojal. Ett tips är att googla uttrycken inom citationstecken så här: ”uttryck”, till exempel ”visa sitt stöd för” så hittar du ofta exempel på hur det uttrycket används i texter. Det räcker inte att översätta ett ord. Man behöver se det i ett sammanhang för att få en känsla för nyanser och användning.

Annons

En kommentar på “lojal

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s