Otrogen – en vanligare användning

Igår skrev jag att otrogen kan betyda någon som tror på ”fel” religion. En vanligare betydelse är att någon har en sexuell relation med någon annan än sin partner. Man säger att X är otrogen eller X är otrogen mot Y. Fenomenet i allmänhet kallas otrohet. Motsatsen är trohet och att vara trogen.

Det finns förstås olika uttryck för att vara otrogen. Ett är att vänsterprassla eller bara kort vänstra, t ex: ”Hen vänsterprasslade med sin kollega”. Man kan också säga ”ha någon vid sidan om”, t ex ”hen hade någon vid sidan om i flera år”. Det var de jag kommer på just nu. Dags att kolla på svenska.se och synonymer.se.

Just det. Man kan säga att ”hen bedrar sin partner”. Det kan betyda ”lura” någon i allmänhet eller specifikt att bedra någon sexuellt. Den personen man har en relation med kan kallas älskare eller älskarinna. Att ha en älskare/älskarinna betyder normalt att man har en fast primär relation. De orden känns dock en aning gammaldags. Jag tror inte att det är så vanligt att använda dem när man pratar om otrohet i vardagsspråk år 2020. Ett annat uttryck som används är att ha en affär.

På synonymer.se hittar jag uttrycket sexuella relatinoner vid sidan av äktenskapet. Där finns även ett exempel med ordet snedsprång som handlar om tillfällig otrohet, kanske bara för en kväll. Några andra ord på sidan är lättfotad, lätt på foten och lättfärdig men det är inte riktigt synonymer till otrogen. Det handlar snarare om att byta sexuell partner ofta eller ha svårt att stå emot sexuella impulser och inviter. Det är alltid bra att vara lite försiktig med ”synonymerna” på synonymer.se. Bara ett varningens ord.

Otrohet är ett återkommande tema i litteratur, musik, film etc, allt från det antika dramat Agamemnon av Aiskylos (länk) till till exempel Cherries ballad Lämna han (länk).

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s