ploj

Loj rimmar på ploj. En ploj är något oseriöst som man gör på skoj. Det kan vara vad som helst så det är svårt att hitta exempel. Svensk ordbok nämner orden gimmick, jippo och upptåg som liknande ord. Oj, vad det är svårt att förklara ploj 😉

Det kan till exempel vara att du förbereder en rolig men oseriös aktivitet för dina klasskamrater. En frågesport med oseriösa och skämtsamma frågor kanske? Eller om jag låtsas att vi ska ha ett test i svenska och testet är vem som kan äta flest kanelbullar på en minut. En ploj är ofta att vi låtsas göra något på allvar först men sedan förstår man att det bara är ett skämt, att det inte är på allvar. En ploj är ofta ironisk på något sätt.

Sociala medier passar också för plojer/plojar (båda är okej). Om du går runt i stan och ställer oseriösa frågor till människor kan man kalla det en ploj. ”Hur mycket potatis måste man äta för att lära sig bra svenska?” Ordet ploj använder vi ofta om dålig humor, fast det kanske är dåligt och roligt på samma gång.

Förutom substantivet ploj så har vi också verbet ploja och adjektivet plojig. Ordet låter ganska löjligt. Det är nästan en ploj i sig själv. Vi använder det i sammansättningar också: plojfilm, plojmusik etc. Artisten Sean Banan var populär för några år sedan (bland barn). Det är riktigt plojmusik och hans låtar är plojlåtar.

Jag hoppas ni förstår ungefär. Du kanske har något bra exempel på en ploj? Här kommer en liten vers som kan hjälpa dig att komma ihåg ordet:

Vad betyder ordet ploj?
En ploj är nåt man gör på skoj.
En ploj görs aldrig seriöst
och så var plojproblemet löst.

Trevlig helg förresten önskar jag alla på fullaste allvar 🙂

Annons

6 kommentarer på “ploj

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s