stoj

Ge mig en vecka till att rimma på -oj. Det finns en del roliga och bra ord att lära sig. Stoj är ett ganska vanligt ord. Det betyder, skrik, oväsen, högljutt prat och högljudd lek. Några gör något och det låter mycket. Ofta tänker man på barn som leker. När barnen inte lyssnar på läraren och alla pratar kan man säga att de stojar. Stojar är verbet. Stoj är substantivet. Stojig är adjektivet.

När jag googlar hittar jag också exempel på att restauranger och hotell ibland beskrivs som stojiga. Det är alltså platser där folk pratar högt, festar och låter mycket. Två fraser som används är ”stök och stoj” samt ”stim och stoj”. Stök betyder ungefär oordning. Stim betyder också att en grupp människor gör mycket ljud. Sök på verben ”stöka” och ”stimma”. Fraserna betyder alltså ungefär ”mycket ljud och mycket ljud”.

De två fraserna är ett exempel på hur språk inte bara handlar om betydelse. Vi väljer också uttryck för att de låter bra. Även vardagsspråket har en poetisk karaktär. Ljud och rytm hjälper till att ge flyt och känsla till vårt tal.

Föredrar du stök och stoj eller lugn och ro?

Annons

6 kommentarer på “stoj

    1. Jag jobbar som lärare och tycker lätt undervisningen blir enformig och fyrkantig. Här försöker jag behandla språket mer lekfullt och kreativt. Jag gör grejer i liknande stil på YouTube och Instagram också.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s