i sus och dus

Lyx och överdåd handlar om rikedom och överflöd. Att leva i sus och dus handlar om fest, fart och fläkt, liv och rörelse och eventuellt dålig moral. Överdåd fick mig att tänka på kungar och slott. Sus och dus får mig mer att tänka på människor som festar i storstaden. Tänk vackra kläder, snygga bilar och dyra drinkar på trendiga klubbar. Festlivet på Stureplan i Stockholm är ett exempel om inte folk i Stockholm festar någon annanstans nuförtiden (jag bor ju inte i Stockholm och festar i vilket fall inte så mycket).

I SAOL förklarar de sus och dus med ordet svirande som betyder festande. I SO jämför de med att dus kan betyda stoj och larm, alltså höga ljud och oväsen. I SAOB nämner de även att dus kan betyda oordentligt leverne (ingen ordning och ingen moral) och nämner även orden rummel (= stökigt festande) och utsvävningar som betyder ungefär överdrivet festande och lyxigt leverne. Leverne betyder ungefär livsstil.

Nu blev det rätt många ord men hoppas ni hängde med. Annars är det bara att fråga. Jag hör att det ösregnar ute. Jag får se om jag orkar cykla till jobbet idag. En cykeltur genom ett regnigt Göteborg till en arbetsdag på sfi ligger i alla fall långt från sus och dus. Varje dag brukar dock hitta sin blygsamma guldkant på något sätt.

Vad förgyller din dag idag?

Annons

En kommentar på “i sus och dus

  1. Det är naturen som förgyller min dag idag.
    Solen förgyller löv. Jag kan säga att jag levar i sus och dus i skogen 😜
    Det är så jättebra ute när solen skinar nu.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s