flärd

Flärd är ett annat lyxord som kanske inte används så ofta. Jag mötte det första gången som barn i sången Rebellflickan av Joe Hill (översatt till svenska). Sången börjar så här:

Det finns många slags kvinnor i världen.

Det vet alla som sett sig omkring.

Några går där i lyxen och flärden

ibland dyra och kostbara ting.

Jag frågade mina föräldrar vad flärd betyder och de förklarade nog ungefär att det betyder lyx och fina saker.

När jag nu kollar i Svensk ordbok ser jag att de förklarar ordet med ytlig prakt. Prakt betyder något imponerande vackert. Ytlig betyder att det bara är yta utan innehåll. Det är skönhet som inte motsvaras av något djupare värde. Jag hade inte riktigt koll på att flärd hade denna extra betydelse. Man lär sig alltid något nytt. En ytterligare betydelse är njutningsfyllt (och klandervärt) levnadssätt. Klandervärt betyder hät ungefär omoraliskt, något som kritiseras. Också ett fint ord att ta med sig.

Lite flärd tycker jag ändå vi kan unna oss om vi har möjlighet. Finns det något som skänker lite extra glans i ditt liv?

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s