ymnighetshorn

Det här inlägget krävde att jag läste på lite. Först några grunder. Horn kan både betyda det som sitter på ett djur och det kärl vi dricker ur som vi gör av djurens horn. (Det kan också vara ett musikinstrument). Talar man om dryckeshorn i Sverige tänker nog många på vikingarna som drack mjöd ur horn. Det är den populära bilden i alla fall.

Ymnig betyder riklig, att det finns mycket av något. Ymnighet är substantivet av samma ord som betyder riklighet eller myckenhet.

Ett ymnighetshorn är ett horn som är fullt av något bra. Det är en symbol för överdlöd och rikedom. Ymnighetshornet kan vara fullt av god dryck, god mat, pengar, vackra saker, vackra upplevelser symboliskt sett. På Språkbanken Korp hittar jag många exempel där ordet ymnighetshorn används om ekonomi, konst, litteratur och om naturen: ”vilket ymnighetshorn naturen ändå är”. Här menar man nog att naturen är rik på skönhet och upplevelser.

Uttrycket kommer från antikens mytologi. Det finns två versioner som du kan läsa om på wikipedia. Enligt en version hade geten Amalthea hornet. Enligt en annan version bröts hornet av guden Akoleus när denne hade tagit en tjurs form. Läs vidare på Wikipedia om du är nyfiken.

Ymnighetshorn heter Cornucopia på latin. Det är även namnet på en ganska känd svensk blogg. På Sveriges riksbanks emblem ser man två ymnighetshorn.

Hoppas din fredag blir ett ymnighershorn av det du helst önskar dig och din helg likaså.

Annons

3 kommentarer på “ymnighetshorn

 1. Hej Kalle!
  Du har serverat ett ymnighetshorn fylld med nya ord, tack!

  Kan man också säga:

  … att jag funderade lite
  … att jag läste på mycket

  Eller är det inte bra svenska?
  Hoppas din fredag blir jättebra!

  Gilla

 2. Hej och tack!
  Jag lär mig nya ord varje day.
  Det finnas fortförande dryckshorn hos några ättar I mitt hemland

  Mvh
  Läsaren på bussen

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s