Hemmets vrå – hemmets hägn

Vi stannar i hemmet en vecka till, tycker jag. Det är en viktig plats för oss. En vrå är ett hörn eller ett litet uttrymme. När man talar om hemmets vrå är det normalt positivt. Man tänker sig hemmet som en liten trygg plats i motsats till den stora världen utanför. Det är en plats där man får vara själv, en plats där man får vara ifred. Det är en plats där man kan vila. Det är en plats där man kan rå om sig själv (= ta hand om sig själv).

Hemmets hägn har ungefär samma betydelse. SAOL ger orden omvårdnad och beskydd som förklaring. Hemmet är en plats där vi kan söka skydd, där vi kan vårda oss själva och våra närmaste.

Sen kanske många är ganska trötta på sina hem just nu pga karantän och lockdown men då kan det vara skönt att påminna sig om dessa positiva uttryck för hemmet som trygg plats. Hemmets borg är förresten ytterligare ett.

Trivs du med att vara hemma mycket?

Annons

6 kommentarer på “Hemmets vrå – hemmets hägn

  1. Tyvärr tycker jag att hemmet är en lugn vrå när det är jämfört med stora världen, när man kommer tillbaka på kvällarna efter en lång dag. Nu det känns lite mer som ett fängelse. Men jag gratulerar mig själv att jag har skapat en mycket bekväm lägenhet.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s