Egen härd

Egen härd är guld värd. Min farmor hade en broderad bonad med det ordspråket på väggen i köket. Det var precis en sån som på bilden (fotograf Kulturparken Småland AB) men motivet var lite mer utvecklat med en bild på ett kök där en kvinna lagade mat. Så minns jag det i alla fall.

Härd betyder eldstad, alltså den plats man eldar i ett hem. Det är också en bild för spisen där man lagar mat. Förr i tiden hade man ju vedspisar där man eldade. Ordspråket säger alltså att det är lika mycket värt som guld att ha ett eget hem där man kan laga mat och värma sig.

Farmor hade förmodligen broderat bonaden själv. Hon var en mycket skicklig textilhantverkare som så många kvinnor från hennes generation. Med den där bonaden gav hon mig också en tidig poetisk och estetisk upplevelse. Bonadens broderade motiv var suggestivt. Ordet härd klingade mystiskt. Vad betyder det frågade jag pappa och fick ungefär samma förklaring som ovan. Härd ger en lite kärv och rustik känsla, kanske för sin närhet till ordet hård. Värd ger en avrundande mjukhet till meningen och rimmet förstärker den poetiska kvaliteten.

Inte bara jag har fångats av ordet härd. Långt innan dess, 1927, hade Karin Boye gett sin tredje diktsamling namnet Härdarna:

En gång restes forntidshärdarna
här i skimret av de fjärran världarna.
Eld vid eld i hedenhös
samlade sin flock, medan jorden frös.

(ur dikten Tillägnan)

Annons

3 kommentarer på “Egen härd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s