Barnskydd

Jag gissar att många som läser bloggen har småbarn eller har haft småbarn. I hemmet kan man ha olika barnskydd. Ett barn kan stoppa fingrarna i eluttaget, sätta på spisen av misstag, öppna lådor med farliga saker, ramla ur sängen eller skada sig mot vassa hörn. Det finns en massa produkter att köpa för att skydda små barn i hemmet. Googla på barnskydd så får du olika förslag.

Det finns små proppar att stoppa i eluttagen. Det finns olika lösningar som hindrar barnet att sätta på spisen. Det finns också skydd man kan sätta upp så att barnet inte når spisplattorna. Det finns olika lås och spärrar för lådor och skåpsluckor. Det finns extra ”väggar” man kan montera på en säng som gör att barnet inte kan trilla ur sängen. Det finns mjuka hörnskydd och kantskydd som skyddar barnet från att göra sig illa mot vassa hörn och kanter.

Jag gissar att det finns olika filosofi kring detta i olika länder och att man också kan hitta olika specialprodukter på olika platser i världen. Berätta gärna om dina erfarenheter i en kommentar. När jag växte upp kanske det fanns några sådana här saker. Jag vet att vi hade särskilda eluttag som man måste snurra ett kvarts varv för att sätta i stickkontakten. Det var standard i lägenheten. Annars tror jag inte mina föräldrar hade så många barnskydd. Min gissning är att sådant har ökat under senare år. Ett exempel är att jag brände händerna ganska illa för att jag ville känna om spisplattorna var varma (med hela handflatan). Det fanns inget speciellt skydd som gjorde att jag inte kunde nå plattorna. Fördelen var förstås att jag lärde mig att aldrig göra om det. Bränt barn skyr elden som man säger.

Jag gissar att du hittade något nytt ord eller uttryck i den här texten. Fråga gärna om något var svårt att förstå.

2 kommentarer på “Barnskydd

  1. Sky är ett fint ord (företeelse). Idiomet påminna mig om den gammaldags barn historia som heter ”Harriot and the Matches” av Struel Peter.

    Jag är ledsen du brännade din handflatta lile Kalla!

    lithttps://youtu.be/xZ846ZXrSIA

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s