Tv:n

Saol rekommenderar att man skriver tv hellre än teve, tv:n i beständ form och tv:ar eller tv-apparater i plural.

Har du en tv? Hur stor är den och hur ofta står den på? Har du kanske flera tv:ar? Var i hemmet står den?

Jag vet hem som har stora tv-apparater som är centrum i vardagsrummet. Har man ett hus kanske man har en speciell tv-soffa någonstans. Vissa har en tv i sovrummet.

Jag vet hem där tv:n står på nästan jämt. Den är som ett extra sällskap eller bakgrundsljud fastän kanske ingen tittar. Andra väljer att se vissa program och annars är tv:n avstängd.

Många väljer också bort tv. De kanske tittar på en laptop, surfplatta eller har en projektor. Internet och streamingtjänster har också gjort att folk kan välja att titta på det de vill när de vill. Jag tror färre och färre följer tv-kanalernas program och tittar på ett program på just den tiden det sänds. För många är det bekvämare att titta när man vill och har tid.

Jag är såpass gammal att den första tv:n vi hade i min familj var en svartvit tv (bilden var svartvit). Jag minns när vi skaffade vår första färg-tv. Tv-vanor och tv-historia är ett intressant samtalsämne. Skriv gärna en kommentar och berätta om dina tv-vanor.

Annons

5 kommentarer på “Tv:n

 1. Hej! Jag är ny här. Jag började läsa svenska i oktober, därför förstår inte så mycket. Så det är härligt att jag har hittat dina sidor och YT-kanal.

  Om tv:arna. Jag var cirka 8, när jag hittade farmors tidigare trasiga tv:ar. De var svart-vita apparater med elektronrör. Jag började “reparera” dem, så de skulle aldrig kunna kallas tv:ar mer; bara en hög med elrör och andra komponenter.

  I nutiden. Jag har hittat många negativrullar i min mammas skåp; det betyder ungefär 3000 bilder. Jag kan gissa när de togs beroende på typen av vår teve i bilderna…

  Hemma. Jag har ingen verkligen tv, bara en bildskärm med en mediaspelare i vardagsrummet. Jag tittar oftast på YT, HBOGO eller Netflix. Det är endast fotboll som tittas via traditionell tv-sändningen.

  Gillad av 1 person

  1. Haha. Jag kan se det framför mig hur du går loss på farmors tv-apparater 😁

   Det är intressant det där med jmhur tekniken förändras och vi inte märker det om vi blir påminda av något foto eller liknande.

   Gilla

 2. Jag har en medelstor tv som står uppe på kylskapet. Jag har ingen tv koppling utan en antenn som är helt och hållit tilkräckligt. Vår första tv var svart och vit, som din Kalle. Den tv stod på golvet på fyra ben inon ett skåp av trä. Det var möbler. Man ändrade kanallen med ett runt handtåg. Nuförtiden använder vi förstås en fjärrkontroll.

  Gilla

 3. Hallå Kalle! Jag undrar varför plural formen på tv rekommenderas vara tv:ar – och inte tv:er? För att stämma ihop med ordet tv-apparater, alltså slutar -er? De importerade termerna slutar gärna -er som tomater, cigaretter eller karameller, då en television skulle sluta televisioner, och så skulle vara mer logiskt säga tv:er.

  Gilla

 4. Vi har en väldigt stor och modern tv som är centern av vardagsrummet. Jag ville skapa lite bio stämning och göra det lätt att ha flera personer som tittar på en gång.

  Men vi har ingen riktig tv koppling, vi har bara appar. Jag tycker om att titta på de olika svenska apparna som svt eller viaplay. Jag har lärt mig massor, inom politik, vetenskap, samhälle och så klart svenska språket. Och det är mer roligt att titta på något man är intresserad av!

  Och jag måste säga att dokumentär ämnena i Sverige är väldigt varierande jämfört med andra länder. Man kan titta på dokumentär om diktatorer, fisken i Östersjön eller 5G nätet.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s