Främmande

Främmande kallar vi det som vi inte känner igen, som inte är bekant, som är nytt och känns ovant. Ett motsatsord är hemtamt, det som känns som hemma.

Om jag besöker ett nytt land kan jag uppleva främmande dofter, främmande smaker, främmande ljud. Det är främmande för mig, inte för de som är hemma där.

Ord som främmande och främling kan användas på lite olika sätt som vi ska undersöka den här veckan. Främmande ser ut som ett presens particip. Finns det ett verb som det är skapat ifrån?

Annons

5 kommentarer på “Främmande

 1. Intressant. Jag vet inte etymologi och att homophile har alltid betytt homosexual. Jag menade homo- i den grekiska stämning, ”samma” det är inte relaterat till latinsk homo, ”person”.

  Jag behövde ett ord och skapade tillsammans själv homo-fil som ett ord att beskriva den tillstånd när man älskar det man är lika, det som någon är bekant med.

  På engelska finns ordspråket, fåglar av en fjäder flockas tillsammans. (Det rymmer på engelska.) Jag kan inte hitta ett existerande engelskt ord som beskriver den psykiskt tillstånd.

  Har svenskar ett ord för det?

  Det här var intressant, https://en.wikipedia.org/wiki/Homophile

  Gilla

 2. Kalle, kan du läser din bloginläggningar och hänga ihop de med dina blog post?

  Det är kul att läser och lyssna samtidigt.

  Du kan använder det här enkelt app att göra det. Det är lätt och snabbt att uppföra: Vocarro.com

  Gillad av 1 person

  1. Bra idé men jag hinner inte just nu tyvärr. Jag har gjort det ibland men jag skriver blogginläggen på morgonen och det ör precis att jag hinner det innan jag måste skynda till jobbet. Jag får söka pengar så jag kan ta tjänstledigt 🙂

   Gilla

 3. Jag gissar endast att det perfekt particip. främmande är skapt från verbet främja.

  Själv är jag en homofil. I främmande läge, tillstånd och omkring obekant människor känner jag mig obehag. Jag är nyfiken och tycker om att smaka det exotiskt men hemma är bäst för mig. Som svenskar säger.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s