Gäster

Vi ska ha främmande ikväll betyder att vi ska ha gäster. Jag vet inte hur vanligt det är att säga så nu men uttrycket användes i mitt barndomshem. Det kanske låter lite lustigt att kalla gäster för främmande. Det kan vara nära vänner som kommer på besök och ändå kallas främmande. Det är någon som kommer utifrån, som inte hör till hemmet. Så tror jag logiken är.

Det finns en annan dialekt form som är främmat: ”Det kommer främmat ikväll”. Om gästerna är speciellt fina kan man säga storfrämmande.

Angående ordets etymologi hittade jag inget verb som det går tillbaka på. Det beskrivs bara som ett oböjligt adjektiv. I den historiska ordboken SAOB skriver de att det går tillbaka på ett äldre adjektiv, främmad, som verkar användas på samma sätt.

Finns det några speciella ord för gäst på ditt modersmål?

Annons

4 kommentarer på “Gäster

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s