Det är mig främmande (och står och ställer)

Här kommer tre uttryck, fraser, kollokationer med ordet ”främmande” :

”Jag kan inte tänka mig att träna på gym” kan du också uttrycka så här: ”det är mig främmande att träna på gym”.

”Jag tycker att Kalles förklaringar är konstiga eller tveksamma” kan du också uttrycka så här: ”jag står främmande inför Kalles förklaringar”

”Jag är kritisk mot förslaget att förbjuda läxor i skolan” kan du också uttrycka så här: ”jag ställer mig främmande till förslaget att förbjuda läxor i skolan

Det här är lite tjusiga uttryck. Vill du se fler exempel på användning kan du googla uttrycken inom citationstecken: ”det är mig främmande”, ”står främmande inför”, ”ställer mig främmande till”. Det sista uttrycket känns lite konstigt även för mig men folk uttrycker sig faktiskt så ibland. Testa nästa gång du diskuterar något på svenska!

Vad är dig främmande?

Vad står du främmande inför?

Vad ställer du dig främmande till?

Annons

5 kommentarer på “Det är mig främmande (och står och ställer)

 1. ”Jag är människa och ingenting mänskligt är främmande för mig”

  Jag vet inte vem första skrev det här (tycker jag att det är forntida grekisk) men jag förste hörde det i en dikt av Maya Angelou. Jag trodde att begreppet var tjusigt och troligen sant för varje person men vi tror det inte.

  Gilla

  1. Det är mig främmande att dricka öl. (Jag kan inte tänka mig)

   Jag står främmande inför politiker. (Jag tycker att de är konstiga eller tveksamma)

   Jag ställer mig främmande till förslaget att har på mig munskydd. (Jag är kritisk mot)

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s