Främling

En person som är obekant på en ort eller i en grupp skriver SO. Vi är förstås bokstavligen främlingar i många situationer. Om jag går på en fest där ingen känner mig (eller åker till Stockholm) är jag en främling. Jag kan också känna mig som en främling. Jag tror nästan det är vanligare att använda ordet så. Jag känner mig dom en främling livet. Jag känner mig dom en främling i Sverige. Det handlar om att inte känna sig hemma eller att inte höra till en grupp.

Den franske författaren Albert Camus har skrivit en mycket berömd bok som heter Främlingen. Den handlar om en man som känner sig som en främling i världen och även som en en främling inför sig själv. Det tillståndet kallas ibland även alienation från ordet alien som också betyder främling på engelska.

Ordet främlingsfientlighet betyder negativa känslor eller hat mot nya människor i ett land. Det är ofta en omskrivning för rasism. Att vara fientlig mot någon är att betrakta den personen som sin fiende.

Om du säger ordet främling till en svensk person (i alla fall lite äldre) är det stor chans att de kommer att tänka på den här låten av Carola Häggkvist som hon vann melodifestivalen med 1983. (Första gången hon sjunger främling har de glömt sätta på mikrofonen).

I vilka situationer känner du dig som en främling?

Annons

6 kommentarer på “Främling

 1. Jag känner mig ibland som en främling på jobbet, eftersom mina kollegor arbetar och umgås tillsammans mycket mer.

  Också jag brukade känna mig som en främling på fester, men man blir mindre introvert när man flyttar till ett nytt land och behöver få nya vänner!

  Gillad av 1 person

  1. Hej Christina, Tycker du att det är att du inte prata svenska tilkräckligt bra än att din arbetkamrader umgås mer med varandra än med du?

   Jag antar att du bor i Sverige nu? Var kommer du i från?

   Gilla

   1. Jag kännde mig en främmnde när jag besökte Stockholm och kunde inte prata svenska.

    Jag känner mig en främnande i mitt hemland när jag är den endast man av samma typ som mig själv: endast man, endast europeiska endast ålder endast… och så vidare. Jag undvika sådan situationerna men råkar dem ibland.

    Gillad av 1 person

   1. Nej, det är på grund att vi har olika jobb; de måste arbeta tillsammans för att nå deras objektiv och jag arbetar individuellt bara med några av de. Det är bara att de är en grupp som tillhör tillsammans och jag stöttar de med data relaterade frågor.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s