Tom som predikativ

Vänta lite! Jag skrev ju om tom i augusti. Då var jag tom på idéer. Repetition är bra men det är onödigt att skriva samma inlägg flera gånger.

Jag tror inte jag använde tom i sådana här exempel dock:

  • Lägenheten står tom.
  • Huset står tomt.
  • Hyllorna står tomma.

Det går förstås också att säga är tom / är tomt / är tomma men står tom är ett ganska vanligt sätt att uttrycka sig. När man skriver står tom ger det en känsla av att det har varit så ett tag. Det är inte bara just nu.

Vilken satsdel är då tom i de här meningarna? Är det ett adverbial? Beskriver tom hur något står? Nej, så brukar man inte analysera det. Egenskapen tom hänger ihop med lägenheten, huset och hyllan. Det är en beskrivning av subjektet. Det kan vi också se på att vi böjer tom efter om subjektet är en, ett eller många. Den satsdelen kallas predikativ. Predikativ kan även hänga ihop med objektet i en sats: ”De köpte huset som hade stått tomt en lång tid”. På hemsidan satsdelar.se kan du hitta förklaringar och många exempel på predikativ. De använder visserligen den äldre termen predikatsfyllnad.

I Sverige står kulturinstitutionerna tomma just nu, t ex konserthuset.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s