Välja rätt drag

När du fiskar med kastspö använder man ett drag/fiskedrag. Olika fiskar nappar på olika drag så man måste prova sig fram. En skicklig fiskare vet vilket drag som passar till vilken fisk, vilket väder och vatten. Det gäller att fångs fiskens uppmärksamhet.

Det finns likheter med samtal. Jag vill fånga den andra personens uppmärksamhet. Olika personer nappar på olika saker. Ju bättre jag är på att gissa och anpassa mig till olika personers intressen och sociala stil, ju större chans har jag att få givande samtal. Ett grundläggande sätt att anpassa sig är att välja att ta upp ämnen som den andra intresserar sig för.

Ett enkelt exempel är min vän Märta som du kan lyssna mer på i den här intervjun (LÄNK). Jag vet att hon är intresserad av till exempel läsning så när hon kommer till vårt jobb ibland som konsult frågar jag henne gärna om böcker för jag vet att det ofta blir trevliga och intressanta samtal.

Är det här självklart? Jag tror inte det. Jag upplever att folk är olika tränade på eller intresserade av att anpassa sig till personen framför dem. Om vi vidgar uppmärksamheten från lyssnande till en nyfiken attityd i allmänhet ser vi en av samtalets nycklar. Jag kan lyssna intresserat och aktivt. Jag kan också delta i samtalet på ett mer inkännande och följsamt sätt och en viktig del är att anpassa det jag säger (och hur jag säger det) till den jag pratar med. Ju mer jag vet om personen jag pratar med, ju större är chansen att lyckas med detta.

Krånglar jag till det? Gör jag det onödigt komplicerat? Kanske men… Ovanstående är en mycket större utmaning när man pratar med någon från ett annat land och en annan kultur, med andra erfarenheter och sociala vanor på ett språk man inte behärskar till hundra procent. För den som vill lyckas socialt på ett nytt språk tror jag det här är värt att reflektera över.

Annons

2 kommentarer på “Välja rätt drag

  1. Fina Kalle, en sak som är imponerande med din samtal med andra – är hur bekväm du är att ställa frågor, att respekterar tystnader, att vara nyfiken på riktigt. Och vilket stort uttrymme du ger till andra i dialogen. Det är vackert att se!

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s