Att spela på bästa fot

Reser vi för att komma fram eller för att njuta av utsikterna längs vägen? Spelar vi fotboll för att vinna eller för att njuta av spelets skönhet. Förmodligen är svaret både och på båda frågorna.

Utsikter väntar på att ses tillsammans med andra. ”Vad gör man med med en snäcka om man ej får visa den”, som Knyttet frågar sig i Tove Janssons bilderbok Vem ska trösta Knyttet. Fotboll spelas med fördel i lag. Passningsspelet blir fantasilöst om man spelar ensam.

Pia Sundhage är en känd svensk fotbollsspelare och sedermera fotbollstränare. Hon har varit tränare för USA:s, Sveriges och Brasiliens damlandslag. I boken Spela på bästa fot pratar hon om vikten av att känna sina lagkamrater. Man måste känna till sina medspelares starka och svaga sidor för att kunna spela passningen rätt. Får anfallaren passningen på fel fot förvandlas ett vackert anfall till ett snöpligt skott utanför målet.

Det är roligare att visa vackra snäckor för någon som uppskattar skönhet. Om du ska bjuda med någon på en överraskningsresa gör du bäst i att ta reda på om din medresenär föredrar solnedgångar över havet eller det täta mörkret i en nordisk granskog.

Till vilka landskap längtar du? Vem vill du ta med dig på resan?

Annons

2 kommentarer på “Att spela på bästa fot

 1. Jag längtar på fjällen, särskillt polska Tatrabergen. När man vandrar där ser man så olika vackra utsikter. Jag skulle titta på dem hela tiden och göra många foton.
  Varje år åker jag dit med min man men det året är annorlunda… Vår första bebisen och covid…hoppas att nästa år kommer vi att åka dit

  Gilla

 2. I Brasilien brukar man säga att “bäst av festen är att vänta på den”. Hur många gånger kom vi på att förväntningar för något var härliga än att faktiskt ha eller nå vad som förväntades?

  Att lära sig att njuta alla faser innan man kan komma fram är ett kraft man kan öva på. Att vara glad och le nu, precis nu, medan njutning av utsikterna längs vägen glitter inuti, är också livsviktigt.

  En av den böckerna jag läser nu heter Flow (Mihaly Csikszentmihalyi). Att flöda betyder att (försöka) njuta alla ögonblicken i lilla livet.

  Men om jag skulle svara till din fråga: jag längtar till landskapet var jag kan använda mina känslor fritt och där min fantasi och instinkt var bara i flödet, omsesidiga flöden.

  Tack för fotot också! När jag läste så många intressanta titlar i din hylla var jag hypnotiserad. Ska ta många av dem i mitt inre resa.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s