Jordens såsom himlens rund

Jorden är rund. Vi kan resa runt den. Himlen välver sig runt jorden. Den bildar ett valv, himlens valv eller himla valvet. Jorden är ett runt klot och atmosfären runt jorden är också rund (tror jag i alla fall). En liten boll med liv i universum med ett tunt skal av syre och andra gaser som gör liv möjligt.

I den kända sången Nu tändas tusen juleljus sjunger vi:

Nu tändas tusen juleljus på jordens mörka rund
och tusen, tusen stråla ock på himlens djupblå grund

Jorden är rund, jordens rund, och himlen är en mörkblå bakgrund för stjärnornas ljus, strålarna. Man kan även tala om himlens rund även om jag inte har ett lika känt exempel på den frasen. Både jordens rund och himlens rund är gammaldags uttryck

***

Jorden och himlen kanske är de mest grundläggande referenserna för mänskligt liv. Jorden vi lever på (inklusive en lockande eller hotande underjord) och himlen med sitt löfte eller som en gräns mot ett oändligt okänt. Att vårt hem är runt, en sfär, och i sitt ursprungliga tillstånd utan gränser tror jag är ett grundvillkor för vår upplevelse av att vara människor och jordinvånare. Vilket barn har inte fantiserat om att gräva sig genom jorden och komma ut på andra sidan? Vem har inte fantiserat om att resa runt jorden eller i modern tid flyga runt den. Vi är också alla grannar. Jag kan i princip promenera eller simma till vem som helst av mina jordkamrater. Allt vi släpper ut i luft och vatten färdas också längs de stora kretsloppen (som går runt) till alla andra som lever här, en tvivelaktig form av generositet. Den rådande pandemin om något har väl påmint oss om världens rundhet och hur nära vi är varandra?

Rund, runt och rundhet har starka känslomässiga konnotationer för oss.
Vilka är dina personliga associationer till ordet rund och det som är runt i världen?

Annons

3 kommentarer på “Jordens såsom himlens rund

  1. Din inlägg rörde mig verkligen. Hur vackert måste vara att se världen via dina ögon, observationer och frågor, att känner hur du känner och når orden, saker, naturens elementer! Att kramas utan att tänka på tid är rund. Att drömma om vad man kunde göra om idag skulle vara den sista dagen sitt livet medan en ta en promenad och lyssna på vackra musik är rund. Att älska är rund. Hjärtat är runt. Din blogg gör oss att känna i sintoni med världens rundhet. Tack igen.

    Gilla

  2. De flesta gångerna jag tycker inte om runda saker, som till exempel ett mynt, men mer av saker som har runda kanter – kanske en snygg soffa eller mitt barns lilla böcker. Allting som är rundare ser ut mer välkomnande.

    Också nyligen jag började titta på gamla bilder med prinsessan Diana och jag märkte att hon gillade prickar och hon hade massor av kläder med prickar. Det är väldigt roligt att se, eftersom jag skulle aldrig våga ta på mig såna kläder med olika prickade mönster.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s