Avrunda

Avrunda är ett matematiskt ord. Det betyder att vi ändrar ett tal till ett enklare tal. Vi kan avrunda uppåt och neråt.

  • Vi kan avrunda 97 kronor uppåt till 100 kronor.
  • Vi kan avrunda 93 neråt till 90 kr.
  • 1,99 kan arundas uppåt till 2,00.
  • 1,11 kan avrundas neråt till 1,00.

Tecknet ≈ betyder ungefär lika med. Det kan vi använda när vi avrundar.

  • 1,99 ≈ 2,00
  • 1,11 ≈ 1,00

Vi säger 1,99 är ungefär lika med 2.

Att avrunda har en kulturell betydelse i Sverige också. I andra kulturer är det kanske (hur är det i din?) mer självklart att vänner bjuder varandra när man går på restaurang eller café. Många svenskar är mer bekväma med att betala själva. Om en person betalar notan vill de andra betala sin del. Nuförtiden är det vanligt att använda Swish till det: ”jag swishar dig, hur mycket blir det?”. Här blir det viktigt att avrunda rätt. Det låter t ex konstigt att säga. Skicka 147,50 kr till mig. Det blir också konstigt att avrunda till 140 eller 200. Det normala är att be kompisen swischa 150 kronor. Det är nära men inte fånigt noggrannt.

Alla är förstås inte så här. Jag har vänner som gärna bjuder och blir bjudna men många svenskar kan bli obekväma av det. Jag tror det bästa är att fråga om man blir osäker i en situation. Förklara att ni i din kultur brukar bjuda varandra (om det är så) men att du inte vet hur du ska göra i Sverige. Eller så retar du din stackars nya svenska kompis och säger ”JAG betalar” och gör det innan den stackars rättvisetörstande svensken hinner protestera. Sen kan du studera kallsvetten på din kompis panna 😂. Jag vet att många tycker vi är konstiga med vårt behov av att alla ska betala för sitt men för ossnär det normalt. Det är en del av vår individualistiska kultur gissar jag.

På krogen är det vanligt att man turas om att betala för rundor. ”Ska jag ta den här rundan, frågar man, och så betalar man för det alla ska dricka. Sen tar nästa person nästa runda när det är dags att beställa mer (farligt om sällskapet är stort med andra ord).

Det är dags att avrunda det här inlägget. Nu betyder avrunda något annat. Det betyder att avsluta på ett mjukt sätt. Man kan avrunda en fest och man kan avrunda en föreläsning. En vanlig fras är: ”det börjar bli dags att avrunda”. Man avslutar inte direkt men man börjar göra sig redo för slutet, precis som jag gjorde i början av det hör stycket. Nu är inlägget slut på riktigt.

PS. Kolla gärna på min och Josefines samtal på min Youtube-kanal. Det tog tre timmar innan vi började avrunda.

Annons

En kommentar på “Avrunda

  1. Så vackert, Kalle! Hur vackert allt du skriver Det var en underbar vecka runt ordrundan här i din blogg, stort tack för det. Och att kunna se showen som du och Josefin levde igår var en otrolig upplevelse för alla som tittade och samtalade i chatten, den blomstrade livet och konst att vara tillsammans, det är vad ni gav oss, på riktigt! Ha en wow helg med alla känslor du vill ha. Kram!

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s