Handlingsmöjligheter

Jag tycker det är bra att se utbildning och att lära sig nya saker som att utöka sina handlingsmöjligheter. Möjlighet att handla. Fler alternativ. Med större förståelse av något kan man välja fler saker och göra bättre val.

Om jag vet att det viktigaste i svenskt uttal är skillnaden mellan långt och kort ljud, kan jag välja att fokusera på det. Om jag inte vet det kanske jag tränar på andra saker som är mindre viktiga.

Jag minns ett samtal med en av mina elever. Han undrade varför svenskar inte förstod vad han sade. Alla hans ljud när han pratade svenska var i princip lika långa (lika korta egentligen). Det var lätt för mig att förstå att svenskar hade svårt att förstå honom. När jag visade med några exempel varför det var viktigt med korta och långa ljud förstod han bättre. Han fick en möjlighet att handla, en handlingsmöjlighet, om han ville förbättra sin svenska.

***

På lördag ska jag hålla i ett samtal på Zoom som kommer handla om uttal. Jag ska göra ett eget inlägg om det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s