Bildning

Två exempel: (1) Hennes bildning är imponerande. (2) Han är en bildad person. På svenska.se kan man läsa förklaringarna ”breda kunskaper” och ”goda allmänna kunskaper på många områden särsk. humanistiska ”.

Att bilda betyder att göra/skapa något. Vibkan bilda en förening och då startar vi upp föreningen.

I det här fallet handlar det om att en person läser och lär sig saker. Hen bygger upp sin kunskap. Humanistiska kunskaper handlar om språk, konst, litteratur, kultur och i viss mån samhället.

Ordet är lite gammaldags och används inte så mycket nuförtiden men tanken på att en person bygger upp sig själv med kunskap tror jag fortfarande är vanlig.

Att vara bildad och att vara intellektuell är två närliggande ord. Det finns en status i orden som många värjer sig mot. Själv har jag alltid uppskattat bildning så länge den kommer tillsammans med en ödmjukhet. En äldre representant för klassisk bildning som jag uppskattar mycket är poeten och litteraturvetaren Kjell Espmark. En bildad person i min egen generation som också är väldigt ödmjuk är författaren Malte Persson.

Jag tycker det är häftigt med personer som har läst mycket och kan dra kopplingar mellan livet, samhället och kulturen med ett fördjupat och historiskt perspektiv. Jag skulle gärna vara mer bildad om jag hade tid och tålamod men jag är rätt nöjd med att vara nyfiken på allt och alla omkring mig utan att spendera halva mitt liv i bibliotek över svåra böcker.

Hur ser du på klassik bildning i modern tid?

Annons

4 kommentarer på “Bildning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s