att ta ett beslut eller att fatta ett

En vanlig liten fras är att ta ett beslut. Så säger vi när vi bestämmer något.

att ta – tar – tog – tagit

– Har du bestämt vilken utbildning du ska välja?
– Nej, jag har inte tagit något beslut än.

Vi kan också fatta ett beslut. Regeringen fattade ett viktigt beslut igår, till exempel.

att fatta – fattar – fattade – fattat

I helgen besökte jag och min son flera gymnasier i Göteborg som hade öppet hus. Det finns många skolor, både kommunala och friskolor, som erbjuder samma program. Det är bara vissa skillnader. Några skolor erbjuder till exempel speciella kurser. Några skolor är stor och andra skolor är små. Alla skolor försöker locka elever till sig. Det blir svårt att ta ett beslut eller fatta ett beslut. Man kan lätt få beslutsångest.

En person som har svårt att fatta ett beslut kan kallas velig. Då velar man fram och tillbaka mellan olika alternativ. En velig person kan också ha beslutsångest. Det betyder att man får ångest av att välja mellan olika saker. En person som har beslutsångest skjuter gärna upp ett beslut. Att skjuta upp betyder ungefär att vänta. Om en person inte alls kan bestämma sig för något kan man säga att hen är handlingsförlamad. Man kan inte handla, inte göra något precis som den som är förlamad inte kan röra sig. Ett uttryck för handlingsförlamning är att vara som en åsna mellan två hötappar.

att förlama, förlamad, förlamande, förlamning

När jag var ung var det lättare att välja gymnasium. Det fanns inte lika många skolor och olika program att välja mellan. Det normala vara att man hamnade på en skola i närheten av där man bodde. Det fanns några privatskolor men inte en massa olika friskolor med speciella inriktningar. Det var inte lika lätt att få beslutsångest. Skolorna behövde inte heller lägga lika mycket kraft och resurser på att marknadsföra sig. Nu har gymnasieskolan förvandlats till en marknadsplats där skolor försöker sälja sina tjänster. Det märks väldigt tydligt om man går på en så kallad gymnasiemässa där olika skolor visar upp sina skolor och sina program.

Tycker du att det är svårt att fatta beslut?
Hur väljer man gymnasium i ditt land?

Annons

4 kommentarer på “att ta ett beslut eller att fatta ett

 1. I USA i de små staderna har vi ingen välj mellan publika skolor om man vill inte betalla för skol. Familjer måste andvända skolan var de betaller skatter. Om du kan betalla finns dar privata skolar du kan våljer mellan. Du kan också betala att åka till en annan stans publik skol men i båda fallen du måste fortsatta att betalla skatt till skolan i er egen stan också. Om du inte har mycket extra pengar det är inte svart att ta ett beslut!

  Gillad av 1 person

 2. I Frankrike brukade man välja det närmaste gymnasiet (men det var 25 år sedan 🙄). Jag har ibland svårt att fatta beslut och anstränger mig hela tiden att välja så fort jag kan, typ när jag ska köpa kläder för mina barn (ska jag välja mörkblå eller ljusblå för den här tröjan?🤪). Ibland är det dock bättre att ta sin tid för att ta det bästa beslutet.

  Gilla

  1. Jag försöker nog ofta ta snabba beslut också för jag vet att jag kan fastna i beslutsångest annars. Jag tycker till exempel det är drygt att köpa nya tekniska grejer där det finns en massa alternativ och svårt att veta vad skillnaden är mellan olika grejer.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s