kopplingar

En koppling sätter ihop två olika saker. Att koppla ihop två saker är att sätta ihop två saker. Det kan vara rent konkret. En sladd kopplar ihop din skärm med din dator. En axel kopplar ihop två hjul med varandra. Det kan också handla om tankar. En sak får dig att tänka på en annan sak. Du kopplar ihop de två sakerna i tanken. En koppling kan vara historisk. Saker som händer vid olika tider hänger ihop på något sätt. Det finns en massa olika kopplingar. När du läser en text kan du göra kopplingar mellan texten och dina egna erfarenheter. Du gör en personlig koppling.

Idag besökte min sfi-skola en utställning på Röhsska muséet i Göteborg. Det är ett museum för design och konsthantverk. Nu har de en utställning som heter Migrations. Det betyder förflyttningar. De undersöker hur föremål, material, bilder, och föremål har flyttat mellan länder, kulturer och olika tider. Man kan säga att de gör olika kopplingar mellan sakerna de visar. Till exempel visade de vävda dukar från Skåne i Sverige. Dukarna var inspirerade av islamisk konst. Där kan man säga att det finns en kulturell koppling. Ett annat exempel var en stor väv som var nästan exakt likadan som en målning. Där fanns en koppling i bilden eller motivet. Det vara bara teknikerna som var olika.

Ibland kan kopplingar vara rent materiella eller ekonomiska. Vår guide förklarade hur svensk järntillverkning var sammankopplad med slavhandel i Västafrika. Det svenska järnet hade använts som betalningsmedel (ungefär som pengar) när man betalade för slavar.

En personlig koppling eller association
för mig var de stora vävarna med olika
bilder. Jag tänkte på min farmors vävstol
i källaren i mina farföräldrars hus. Vilket
arbetet och vilken hantverssklicklighet
som krävs för att skapa de stora vävarna.
Så mycket kunskap som sitter i händerna
hos skickliga hantverkare.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s