Nyttiga ord om konsumtion

Idag tittade jag med mina elever på en film om konsumenters rättigheter och skyldigheter. Jag skrev hela texten åt dem och valde några viktiga ord att träna på. Titta på filmen. Läs texten. Träna på orden.

Information från Hallå konsument

Hallå.  Är du ny i Sverige och har fått ett personnummer? Då kan du göra mycket som konsument. Du kan till exempel teckna telefonabbonemang, handla varor via internet och skriva på avtal.

Som konsument har du både rättigheter och skyldigheter som är bra att veta. Vi på myndigheten Konsumentverket vill ge dig några tips. Tänk efter noga innan du skriver under ett avtal eller ett kontrakt. Skriv bara din underskrift på avtal som du förstår. Om du till exempel ska teckna ett avtal för att köpa en mobiltelefon, ta reda på hur mycket du ska betala totalt. Ibland kan det vara flera hundra kronor varje månad i flera år.

När du har skrivit på måste du följa allt som står i avtalet och du kan inte ångra dig. Det är också viktigt att du skyddar ditt personnummer och ditt bankkonto. Lämna inte ut uppgifterna till någon annan. Skriv bara på avtal åt dig själv, inte till släkt och vänner.

Kom också ihåg att du behöver ditt ID-kort för att kunna beställa och betala saker på internet. Om du beställer eller köper något du inte betalar direkt får du en snart en räkning med posten eller via mejl. Kontrollera alltid att du har beställt det som räkningen gäller. Om något är fel ska du skriva till företaget. Skriv i brevet eller mejlet att du inte tänker betala. Förklara också varför du inte tänker göra det.

Men om allt är rätt på räkningen ska du betala. Tänk på att betala i tid. Om du inte betalar räkningen i tid kan det bli mycket dyrt för dig. Om du missar att betala samma räkning flera gånger får du en skuld hos Kronofogden. Det gör att det kan bli svårt att få svenskt medborgarskap.

Vi vill också tala om tre saker som vi har sett att många människor får problem med. För det första. Snabblån och SMS-lån ger ofta ekonomiska problem. Det är ett snabbt sätt att få extra pengar men lånen är mycket dyra att betala tillbaka. För det andra. Många som handlar via telefon blir missnöjda efteråt. De förstår inte vad de sa ja till. Om du blir uppringd av en telefonförsäljare kan du alltid säga nej och avsluta samtalet. För det tredje. Var försiktig med erbjudanden som verkar för bra. Det kan till exempel vara en surfplatta för bara en krona. Sådana erbjudanden innebär ofta dyra abonnemang som är svåra att avsluta.

Det här var några tips från oss på Konsumentverket. Kom ihåg att du kan få hjälp om du har frågor om köp eller avtal. Prata gärna med en konsumentvägledare eller en budget- och skuldrådgivare i din kommun. Du kan också få hjälp från Hallå konsument. Läs mer på webben eller ställ dina frågor via mejl, chatt och telefon. Välkommen.

Är det någon skillnad mellan att vara konsument i ditt hemland och i Sverige?

Annons

2 kommentarer på “Nyttiga ord om konsumtion

    1. Jag tror inte man behöver det alltid i Sverige heller. Jag vet inte riktigt vad de menar med det. Fast det kanske är att man ofta behöver använda bank-ID för att betala med bankkort på nätet.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s