Jag går under en bro mellan jobbet och spårvagnshållplatsen. Igår satt en man under bron nere vid vattnet och tittade på sin mobil. Det var en lite ovanlig plats för en paus. Kanske ville han hitta lugn och ro. Kanske regnade det. Jag minns inte.
Marginalen är kanten på pappret där man inte skriver. Att befinna sig i (=vara i) marginalen är att befinna sig utanför centrum eller utanför det vanliga eller normala. Ett exempel: den som bor i hus eller lägenhet befinner sig inom normen (det vanliga). Den hemlöse som sover i ett tält i ett skogsparti utanför centrum befinner sig i marginalen. Den som går till jobbet befinner sig i samhällets centrum. Den som sitter på en parkbänk med en kasse öl befinner sig i marginalen.
I svensk politisk debatt har det blivit vanligt att tala om utanförskap. Den som inte har jobb, bostad eller andra möjligheter att leva ett bra liv säger man befinner sig utanför… Utanför vadå? Vi är alla en del av samhället, eller? Ändå säger många, speciellt politiker, att vissa människor är utanför samhället. Det är en riskabel retorik som kan leda till att man skapar ett vi och ett de. Så tänker jag i alla fall.
Vilka marginaler tänker du finns i samhället?
Marginal i samhället tänker jag på de gamla människor som lever ensam i sitt huset eller lägenheten befinner sig i marginalen. Män som drabbas av hallux valgus är marginal. Sverige har ingen marginal att ta emot fler asylsökande.
GillaGillad av 1 person
Det är sant. De äldre befinner sig tyvärr också ofta i marginalen. Det vore fint om vårt samhälle kunde bli bättre på att ta hand om dem.
GillaGilla
Jo, visst har Sverige marginaler att ta emot flera flyktingar!
Sen funderar jag på en sak – kan det vara så att det finns människor som själv väljer att befinna sig i marginalen, i betydelsen inte vilja ”vara med i” eller ”delta i” svenska samhället?
GillaGilla
Det finns och har väl alltid funnits folk som vill hålla sig utanför mittfåran på olika sätt. Det kan handla om politiska, religiösa, kulturella eller andra utkanter. Poängen med ett liberalt samhälle tänker jag att det ska finnas brett svängrum för folk att leva som de vill så länge de håller sig inom lagens ramar.
GillaGilla
Jag tycker ”utanförskap” är ett hemskt ord! Och utrycket ”befinna sig i utanförskap” är ännu värre! Vi har tyvärr många här i landet som inte är integrerade i svenska samhället, men enligt min mening beror det oftast på att vi svenskar inte släpper in dom. Det är vi som sätter upp gränserna och håller dom utanför, och inte dom som inte vill in. Som du skriver – vi och dom . . . . .
GillaGillad av 1 person
Lite sent svar. Jag tycker inte heller om det ordet. Gränser mellan människor uppstår på många sätt och många orsaker är strukturella tror jag och till stor del oberoende av enskilda människors intentioner.
GillaGilla