Vapen och andra smått ointressanta ord

Hm. Jag borde skriva ett blogginlägg. Men om vad? Det där på spårvagnskuren kallas ett vapen. Vilket ointressant ord. Vad ska jag säga om det? Det är i alla fall Göteborgs kommunvapen, en symbol för Göteborg. Sverige har ett riksvapen, tre kronor, som du ser på Lejonets sköld. Det finns säkert en massa andra vapen.

Nu handlar det alltså inte om vapen som kanoner, gevär och värjor. Det handlar om symboler för länder, städer, adliga släkter och annat med status. Att studera vapens historia och betydelse kallas heraldik. Den som är nyfiken att läsa mer kan googla på (namn på land/stad)s vapen och läsa mer på till exempel Wikipedia.

Göteborgs vapen symboliserar att staden är Sveriges värn (=försvar) mot väst. Det visar de tre kronorna på skölden som lejonet håller. Lejonet kallas ibland Göta Lejon. Vapnet infördes 1621. De sneda vita strecken på vapnet kallas ginbalkar. Gin är en gammal variant av gen som i det här sammanhanget betyder sned, tror jag. Gen hittar vi annars i ordet genväg som betyder en kortare väg, antagligen för att man går snett över något istället för följa en etablerad väg. Ordspråket genvägar äro senvägar kan vara värt att känna till. När du försöker ta en kortare väg går du ofta vilse och blir sen istället.

Det gick att hitta matnyttig vokabulär även i ett gammalt vapen. Jag tror dock det får räcka med heraldik för idag.

Är du intresserad av heraldik och andra symbolers historia?

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s