Performance i Bergen

Vi är på en festival för performance i Bergen, en stad i Norge. Konstnärer från Norge och andra länder samlas för att utföra performance, se varandras arbete och diskutera performancekonst. Jag deltar som åskådare. Charlotta framför ett nytt performance.

Performance växer fram ur konstvärlden men har från början utövats av konstnärer från olika fält, bildkonstnärer, dansare, skådespelare, kompositörer och så vidare.

Performance definieras av att konstnären gör något under en bestämd tid. Ibland deltar publiken på olika sätt. Två typiska exempel på performance från festivalen:

Skulptören Guro Berger har gjort en skulptur som föreställer en stor handväska. Performern Aksel Høgenhaug bär långsamt och mödosamt handväskan över en gräsmatta.

Performern Diane Dwyer bäddar en säng i ett hotellrum under 2 timmar. Ovanför henne på väggen projiceras en film där två versioner av henne också bäddar sängen. Det är ”allt”. En kvinna bäddar en säng. Verket heter ”At your service” och går lätt att tolka som en kommentar till det enformiga servicearbete som så många människor utför för att andra ska kunna sova, äta och ha det bekvämt.

I Charlottas performance bjuds två personer i taget in till en guidad dröm. Man ligger ner och lyssnar på en inspelad röst. Under tiden gör Charlotta enkla handlingar som att t ex fläkta åskådarna eller lägga ett varmt täcke över dem. Det är ett exempel på mer interaktiv performance där publikens deltagande är viktigt.

Här ser du några foton från festivalen som visar att performance kan innebära många olika saker.

Har du upplevt spännande konst på senaste tiden?

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s