En trevlig säkerhetsvakt på museet.

Utanför KODE 4 får vi veta att museet öppnar först på kvällen. Två glada damer berättar att utställningen Det skeive blikket (Den queera blicken) ska invigas. I Norge firar man att det är 50 år sedan förbudet mot manlig homosexualitet upphävdes. Det är ”skeivt” kulturår i hela Norge. Utställningen tar ett queert perspektiv på sina samlingar.

Vi går vidare till KODE 3 och Rasmus Meyers samlingar. Här ser vi väggmålningar i rokoko-stil och vackra landskap av det norska måleriets fader J. C. Dahl. Vi stannar upp i ett rum med några konstfärdigt utsmyckade stolar. Är de gjorda av läder?

– Det är läder ja, svarar en säkerhetsvakt som passerar. Det är en man i 60-årsåldern med ett lugnt och vänligt leende.

– Kommer ni från Sverige? Jag tyckte jag hörde svenska. Du också? Bra. Då kan jag tala svenska. Jag flyttade hit för över 20 år sedan. Min fru är norska.

Sedan berättar han om möblerna från Rasmus Meyers hem och om tavlorna vi har sett och om hur vackert det är att bo i Bergen. Han bor på en liten ö 20 minuter från centrum.

– Jag tycker verkligen ni ska besöka KODE 4 med norska målare från 1900-talet. Där finns det mycket fint att titta på. Och kom till invigningen på KODE 1 ikväll. Jag såg utställningen igår och det är många fina saker. Ja, det blir en lång dag idag. Jag slutar klockan 11 på kvällen. Det finns bar också på tredje våningen. De serverar alkohol, både öl och vin tror jag och så blir det dragshow. Det är gratis inträde. Hoppas vi ses där ikväll då.

En pratsam herre som ni märker och en ovanligt engagerad och kunnig museivakt.

På KODE 1 ser vi så målare från Bergen som reste till Paris på 20-talet och studerade för André Lhôte och inspirerades av hans kubistiska stil.

På kvällen besöker vi Det skeive blikket som vrider och vänder på queerhet och överskridande av genusnormer i konsthistorien, både äldre konst och modern. Vi orkar till och med lite alkohol, en lokal IPA med rejäl beska men när dragshowen drar igång klockan 10 är vi för trötta och går tillbaka till hotellet. Pärlband av upplysta husfönster ringlar sig upp för bergen som omger Bergens stadskärna.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s