Hustak

Spisa betyder egentligen att äta. Ett alternativ till uttrycket ”smaklig måltid” är att säga ”smaklig spis”. Att spisa är också ett slanguttryck för att lyssna på musik. Det känns som det passar för jazz. Jag skulle inte säga att jag spisar musik om jag lyssnar på hiphop eller rock. Den här morgonen lyssnar jag på den svenska jazzgruppen Sisters of Invention. Så därför tänker jag att jag spisar musik till morgonkaffet.

Jag tänker på ordet infallsrik när jag hör deras musik. Ett infall är en spontan idé. Musiken känns som den har skapats i ett spontant kreativt flöde. Jag får lust att lyssna mer och följa med i skiften mellan stämningar och stilar.

Många texter är på svenska så det passar bra för den som vill spisa jazz och träna svenska samtidigt. Att förena nytta med nöje, som man säger.

Malin Almgren (till höger)

Sisters of Invention består av systrarna Malin och Karolina Almgren. Malin jobbar just nu med Charlotta i föreställningen ”Allt kött är hö”. Hon spelar trummor/trumset och man kan också säga att hon är trummis. I sitt band sköter hon också samplingarna (små bitar av förinspelad musik). Karolina spelar saxofon (eller bara sax) och sjunger.

Karolina och Malin Almgren (foto: Lina Arvidsson)

Jag föll verkligen pladask för det här (=blev förälskad direkt). Fantastiskt lekfull och uppfinningsrik musik, bandnamnet passar verkligen. Jag frågade Malin om det är en blinkning till Frank Zappas gamla band Mothers of Invention och hon berättade att det var omedvetet. Det var systrarnas föräldrar som tipsat om bandnamnet, kanske med Zappas bandnamn i bakhuvudet. Musikaliskt finns få likheter mellan banden men Malin säger att hon gillar tanken på att man kan uppfinna musik.

Jag gillar verkligen systrarnas uppfinningslusta. Varför inte ge den drömska låten Hustak en lyssning?

Musiken förflyttar mig till Masthuggsberget där man vid den stora kyrkan kan blicka ut över Göteborgs hustak och drömma sig bort. Det här är musik som passar till både grynings- och aftondrömmar.

”Allting stannar upp, jag andas ut”

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s