Brödsmulor

Tankesmulor från frukostbordet

När jag torkade av köksbordet idag tänkte jag på ordet brödsmulor eller bara smulor. Det är de små bitarna som trillar från brödet. (jag hittar inte någon bra gratisbild, men du kan bildgoogla). Såna vardagsord kan vara roliga att kunna. Från en kaka kan det också trilla kaksmulor. Det finns en svensk barnbok som heter Lova sa Smulan och i den är det en liten flicka som heter Smulan.

Smula kan också vara ett verb som då betyder att göra smulor, att t ex göra sönder ett bröd med händerna så att det blir brödsmulor.

Slutligen vill jag nämna uttrycket ”smulor från den rike mannens bord”. Det betyder bokstavligen att den rike äter först och den fattiga får det det som blir över. Jag tror det kommer från en berättelse i Bibeln från början. Men det används också i till exempel politik om t ex ett beslut är bra för de som har ekonomi och de som har sämre ekonomi bara tjänar lite på det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s