Ovårdat språk och språkliga ovanor

Jag skäms lite när jag textar mina videor

Jag håller på och textar mina gamla videor på youtube. Jag skäms lite ibland. Jag har många ovanor när jag pratar. Det låter lite ovårdat ( = inte så fint). Jag tänker på små uttryck som jag använder hela tiden. De betyder inte så mycket. Det är bara något jag säger medan jag tänker och letar efter orden. Jag borde kanske prata mer vårdat (finare) när jag är lärare. Det här är några ord/uttryck jag säger för ofta

  • vad heter det
  • liksom
  • alltså
  • så att säga

Men jag skriver ofta med de uttrycken i texten ändå. Jag tänker att det hjälper förståelsen. Många människor pratar slarvigt. Om jag visar min slarviga svenska kanske det blir lättare att förstå när andra pratar slarvigt.

Det bästa är om man kan välja när man pratar mer fint och när man pratar mer ovårdat. Det är samma med svordomar. I vissa situationer passar det att svära. I vissa situationer låter det helt fel.

Om du vill kan du lyssna på filmerna. Testa om du kan höra de fyra orden jag skrev ovanför. Jag säger dem ofta väldigt snabbt.

***

Här är två videor som finns med text nu. Den första ger lite tips på hur du kan träna att prata.

Den andra handlar om hur du kan analysera reklam.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s