Berätta om din dag #1 – Morgon

Berätta om vad du gör en vanlig dag

Mina Sfi B-elever tränar på att berätta vad de gör under en dag. Den här veckan ger jag exempel på enkla meningar du kan använda när du berättar om det. Kombinera meningarna för att berätta något enkelt om din dag. Längst ner berättar jag något mer fritt.

Exempel på meningar:

 • Jag vaknar klockan 6.30.
 • Jag väcker mina barn 6.45.
 • Jag duschar.
 • Jag borstar tänderna och tvättar mig.
 • Jag kokar kaffe och lagar frukost.
 • Jag sätter på kaffe och fixar frukost.
 • Jag äter frukost med min familj i köket.
 • Jag läser tidningen.
 • Jag lyssnar på nyheterna på radio.
 • Jag går till skolan.
 • Jag brukar ta bussen till jobbet.

Grammatik

Meningarna börjar med subjekt. Sedan kommer verb i presens. Vi använder presens för att berätta om vanor. Sedan kommer resten: objekt, plats, tid etc… I sista meningen använder jag hjälpverbet brukar + infinitiv (verbet ta)

Min morgon*

Jag gick upp klockan 6.45. Jag fixade kaffe och frukost till min son. Jag dricker mitt kaffe svart. Min son dricker lite kaffe med en massa varm mjölk. Men i morse var jag trött och tankspridd. Jag hällde mjölken i mitt kaffe. Det blev alldeles för starkt för min son. Jag blev tvungen att värma mer mjölk.

Mitt jobb bjöd på frukost idag så jag åt inte frukost hemma. Ha en bra dag allihopa.

Berätta om din morgon 🙂

* Jag berättar om en speciell morgon i dåtid. Då använder jag preteritum. Förutom när jag berättar om min vana att dricka svart kaffe.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s