ta bilen

och ta bussen, spårvagnen, tåget och flyget

Idag blir det ett enkelt litet uttryck. Det kan få din svenska att låta mer idiomatisk (som svenskar pratar). Jag tror det är vanligt att folk som lär sig svenska säger jag åker buss, jag kör bil till…, jag reser med tåg… (Först brukar folk skriva gå när de menar åka/resa men det fungerar inte på svenska).

Jag tror svenskar oftare säger t ex

  • Jag tar bilen till jobbet.
  • Jag tar tåget till Stockholm.
  • Jag tar bussen till stan.
  • Vi tar flyget till Mallorca. Kanske ännu vanligare att säga ”vi flyger till Mallorca”.

Att ”ta + färdsätt” låter enklare, mer avslappnat och mer informellt. Testa att använda det nästa gång du ska resa någonstans.

***

Jag lånade en bil över dagen. Jag hade några ärenden att fixa efter jobbet. Därför hann jag inte skriva ett blogginlägg på vagnen. Jag är inte speciellt förtjust i att köra i stan. Jag tycker det är stressigt och jag lyckas alltid köra fel någonstans. Även så idag. Jag missade ett avtag men det var inte så allvarligt. Jag kör inte så ofta och har dessutom ganska dåligt lokalsinne. I kombination gör det körningen till en mindre angenäm upplevelse. Men jag kom fram dit jag skulle i alla fall.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s