Pizza och film

Att prata om vardagen

Tips : träna på att prata om vardagen på ett VARIERAT sätt. Att variera betyder att göra en sak på olika sätt.

Det finns en sfi-tradition att berätta eller skriva en lista med vardagshändelser. Ungefär så här: jag vaknar. Jag äter frukost. Jag borstar tänderna. Jag går till skolan…och så vidare.

Det är ett bra sätt att lära sig ord och träna grammatik men det funkar inte alls socialt.

***

Jag har kontakt med mina elever på sms/WhatsApp. Det handlar mest om praktiska saker. Läxor. Tider. Men ibland småpratar vi lite. Där märker jag samma problem.

– Vad ska du göra ikväll?

– Ingenting / laga mat / skriva svenska

Så igår blev jag glad när en elev skrev: vi ska beställa pizza och titta på film. Det var plötsligt något som gick att relatera till: inte orka lag mat, vardgsmys, kolla på en film med barnen. Vilken film då? Frozen 2. Där finns också en massa att prata om. Vad tyckte du om 1:an. Jag har inte sett den. Oj, den är jättebra, det måste du göra bla bla…

***

Det här är inte lätt och det tar tid att bygga språk som funkar för att prata om favoritpizza och om twisten i Frozen 2. Men där tror jag en stor del av nyckeln till det sociala livet ligger. Att småprata med kollegorna på jobbet handlar till stor del om att kunna prata om ingenting på ett underhållande sätt. Det är en utmaning som går att angripa delvis språkligt. Fundera på vilka saker du pratar om med dina kompisar på ditt modersmål. Hur skulle du säga samma saker på svenska?