Speciella tider

Speciella tider är tider som inte är vanliga. Substantivet en tid används här i plural för att prata om en tidsperiod. Jag hör ofta folk säga: det är speciella tider nu och då menar man tiden för coronaepidemim. Frasen används just nu när man diskuterar något med pandemin som har förändrat våra vardagsliv.

Ett annat uttryck med ”tider” är: det var tider det. Det säger man när man tänker tillbaka på en tid som var bra.

– Minns du när vi studerade på universitetet?

– Ja, suckar längtansfullt, det var tider det!

Ibland använder vi tiden i bestämd form singular. Om vi vill säga att den tid vi lever i är konstig och fel på något sätt kan vi säga: ur led är tiden. Tiden har går ur led på samma sätt som en axel har gått ur led och följer inte det spår den borde göra. (Det uttrycket kommer också från William Shakespeare precis som tidens tand. Det var min läsare Karin som tipsade om det igår).

Ett vanligt uttryck med bestämd form plural är tiderna förändras som helt enkelt betyder att saker förändras. 2000-talet är inte på samma sätt som 1900-talet och så vidare. Det kan sägas om både positiva och negativa förändringar.

Vår tid är som bekant utmätt. Vi lever inte för evigt så jag hoppas att du tar vara på tiden och gör någonting trevligt för dig och de dina idag.

Annons

7 kommentarer på “Speciella tider

 1. Hej Kalle, jag har inte tid eller råd att titta på din trevliga videoer, men jag har tid att lyssna och råd att ladda ner dem. Jag har ingen wifi hemma. Kan du skapa MP3 om dem och anslå dem här i din blog för att ladda ner?

  Det var jättekul att se din familje i dina videoer förra veckan men nu kommer det att bli för kalt att sitta i bilen och titta.

  Tack ska du ha!

  Gillad av 1 person

   1. Kalle, Tack så mycket för det MP3. Jag laddade ner i bilen (hos hotspot) och lyssnade helt och hållit hemma. Jätte trevlig gäst du hade.

    MP3 hjälper med min hörförstående. Jag kan lyssnar över och över igen medan jag arbetar på någonting annat.

    Var snäll och skappa fler MP3:filer av dina videoer när du har något extra ögonblicken. Det är skam att jag fråga dig som gör redan så mycket för vi som vill lär oss svenska.

    Hej då!

    Gillad av 1 person

 2. Javisst, det är speciella tider nu.
  Det var tider det när vi inte hade pandemin 😳
  Jag undrar vad är ditt ymnighetshorn fylld med nässte vecka 😜
  En bra helg för dig och de dina
  önskar din läsare Karin 😊

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s