Hantverkare

Idag kommer en liten film om hur mitt golv blev vattenskadat. Det berodde på diskmaskinen som hade börjat läcka. En hantverkare, närmare bestämt en mattläggare, hjälpte oss att fixa golvet. En hantverkare är någon som verkar med händerna, alltså arbetar med händerna för att bygga eller reparera något.

Varför inte ägna veckan åt ord som har med hem och hushåll att att göra på något sätt och lägga till någon association. Många ord är förknippade med (kopplade till) vissa ord eller fraser som vi ofta upprepar. Kanske är det bättre att säga att vissa ämnen ofta gör att vi pratar om ungefär samma saker (?).

När vi pratar om hantverkare pratar vi ofta om att komma försent och att jobb drar ut på tiden. Folk som har hus eller renoverar lägenheter kan ofta prata om att saker inte blir gjorda i tid. Det är något jag hör eftersom jag inte har egen erfarenhet av det här. Det stämmer inte alls in på vår situation. Mattläggaren som hjälpte oss var väldigt effektiv. Dra ut på tiden betyder att något tar längre tid att avsluta än man hade planerat.

En annan sak som ofta kommer upp är ROT-avdrag. Det handlar om ett avdrag på skatten för tjänster som handlar om renovering, ombyggnad och tillbyggnad. Det här vet jag inte heller så mycket om eftersom jag inte brukar renovera etc. Det här avdraget och det liknande RUT-bidraget (rengöring, underhåll och tvätt) har varit ganska omdebatterat. Det är hursomhelst ord som kan vara bra att ha lite koll på även om man, likt mig, inte vet så mycket om detaljerna.

Detta om ordet hantverkare. Vi får se vad vi kan hitta mer temat hem och hushåll.
Har du anlitat hantverkare i Sverige? Vad är dina erfarenheter?

Annons

3 kommentarer på “Hantverkare

 1. Min lägenhet behövdes många förbättringar, så jag lärde mig om rörmokare, snickare, målare, elektriker… Men det är ett bra sätt att bygga själv förtroende med språket, när man behöver prata och förklara vilka problem man har.

  Gilla

 2. Det här inlägg med trasig diskmaskin är verkligen bra. Se till att du gör mer av sånt. Att lära sig Svenska på det sättet tillsamans med dig är verkligen spännande.
  Jack från Polen

  Gillad av 1 person

 3. Vilken bra idé! Särskilt nu när vi alla bör stanna hemma.
  En vecka med ord som har med hem och hushåll att göra.
  Tack ska du ha för nya ord som handlar om detta.
  Jag hoppas att diskmaskinen inte läckar nu 😜eller säger man bättre: inte läckar längre.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s