En tankepaus

Jag gör en tankepaus, ett litet ögonblick där det blir tyst. Vad ska jag säga nu? Ska jag säga någonting eller bara vänta?

Om den här bloggen är ett samtal mellan mig som skriver och dig som läser, kanske kommenterar, så är det här en tankepaus. Du kan välja om du vill vänta eller om du vill passa på att säga någonting. Jag tar ett andetag tills imorgon.

Annons

6 kommentarer på “En tankepaus

 1. Jag var nyfiken att läsa mer om tankepaus, och har hittat att ordet kan ha olika tolkningar: den första, tycker jag mer reaktiv, är när man kanske är trött på någon sätt och inte vill fortsätta tänka på saker; den andra, mer proaktiv, är när man vill stanna lite och bli i nuet – inte bara fokusera på målen, utan också njuta stunden.

  Ämnet har påmint mig om en väldig populär författare som heter Eckhart Tolle som ger råd om hur kan man leva mer i nuet.

  Gillad av 1 person

   1. Jag skulle säga att han är egentligen en filosof, och pratar om relationen man har med sitt ego. Hans verk kan bli sammanfattade som: ”alt negativitet är orsakade av en ackumulation av psykologisk tid och presens förnekande. Oro, ångest, stress – alla typer av rädsla – är orsakade av för mycket tänkte på framtiden. Skuld, förbittring, ånger, sorg är orsakade av för mycket förflutna och inte nog presens”.

    Att läsa honom är som en meditation med ord.

    Gillad av 1 person

 2. En tankepaus är mycket svensk. En Amerikan blir orolig med den. Vi tänker någonting är mycket fel och blir nervös.

  Så här:

  Bravo Kalle! Du gör väl att tillrättavisa dina läsare. Jo, det borde vara ett samtal. Det är ohövligt att göra besök hos dig och inte åtminstone hälsa på, säg ”Hej!” Förlåt. Härifrån jag ska alltid skriva någonting efter jag läser.

  Det är så här, när jag läser, tänker jag; Jag är lätja och vill inte skriva. Jag har inte så många tänkar och få svenska ord. Min grammatik är dålig. Jag vill inte sätta ett fel exempel för andra läsare med mina tryckfel och stavfel. Jag har ingenting värdeful att dela med mig. Och så vidare.

  Men kanske det är inte att du vill straffa dina läsare för brist på delaktiga hellre att ger du oss ett tillfälle att börja ett nytt ämne. I morse läste/lysnade jag slut på boken De broderna karamazov av Fyodor Dostoyevski (engelska tolkning). Vacker och viktig bok! Bokens hjälta Ilyosha påminna mig om dig Kalle. Har du läste boken?

  Ilyosha är monken vem slogs med sten av pojken.

  Gillad av 1 person

  1. Jag tänker altid på hur jag ska klara mig i femtiden, jag vet att det finns många förväntningar om att jag ska bli bättre på att skiva tex. Många säger du måste börja skriva bättre annars kommer du inte att klara av universitetet.
   Tack för du som läser detta 🙂

   Gillad av 1 person

  2. Det var verkligen inte meningen att tillrättavisa. Helt ärligt hade jag en stressig morgon och försökte skriva något intressant som passade veckans tema men ändå gick snabbt. Och det funkade ju för jag fick två olika intressanta reflektioner av dig. Jag har bara läst Brott och straff men skulle gärna läsa Bröderna Karamazov nån gång i framtiden.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s