Talande tystnad

Ofta är det tydligt vad en person eller grupp tänker eller känner även om de är tysta. Jag kan tolka den tysta reaktionen. En sådan tystnad kallas talande tystnad.

”Vem har gjort läxan?” Lärarens fråga följdes av en talande tystnad.

Tystnaden visar alltså att ingen har gjort läxan.

Man talar också om tyst medhåll. Det använder man om situationer där man kan tolka det som att alla håller med ett förslag om ingen protesterar.

Motsatsen är en tyst protest. På människors kroppsspråk kan vi ofta se vad de tycker. Trots eller ogillande kan uttryckas icke-verbalt och kallas en tyst protest.

Tystnad kan vittna om starka känslor, både positiva och negativa. En stark rörelse eller reaktion som resulterar i tystnad kan man man kalla en tystnad som går att ta på.

För att knyta ihop den här veckans tema: enbart prat räcker inte långt. Vi behöver lägga en rik palett av tystnadens nyanser till vår repertoar av läten om vi på allvar vill förstå och göra oss förstådda.

Annons

5 kommentarer på “Talande tystnad

 1. Intim är inte alltid välkommen. Det beror på vem det är som erbjöd tystnaden och vad man har på känslor mot dem och läget.

  En obekant person som sitter bredvid någon på en trängd buss kan vara tyst men det raka motsatsen till intim, hellre tvärtom.

  Trots de sitter nära och för en länge tid de umgås inte och det finns inget sällskap. Vanligen titta vi inte på främlingar (i ansiktet och flest ögonen) i offentliga ställe. Det är vanan särkilt i stor stad och ansåg äktigt beteende.

  Gilla

 2. Det är också tystnad mellan t.ex. ett par. När man är i förhållande tycker man att på varje möte måste man prata och om det är tystnad skulle det menar att man har ingenting att prata och det är ngt fel. Och det är inte sant. Det är faktiskt en bra tystnad. Ibland behöver man det. Det betyder att man känner bra i sällskap av den andra person och det är bra att sitta tyst tillsammans

  Gillad av 1 person

 3. Det är så vackert att tänka på så många nyanser i ett enda och viktiga ord som ”tystnad”. Nästa gång som jag hittar tystnad framför mig ska jag komma ihåg på vad jag läste här och njuta även mer. Super tack!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s