Rund

En boll är rund. Bokstaven O är rund. Rondeller är runda. Rund, runt, runda, rundare, rundast.

Rund är ett adjektiv som beskriver form. En helt rund form kallas en cirkel i geometrin.

En runda är ett substantiv som berättar om hur du rör dig. Om du tar en löprunda springer du så att du kommer tillbaka till platsen du startade. (Om du tar en barrunda vet man dock aldrig var det slutar)

Att runda är ett verb som används på olika sätt. Jag kan till exempel runda ett gathörn. Det betyder att jag svänger runt hörnet och in på tvärgatan.

Ordet rund hittar vi också i olika uttryck, till exempel i runda slängar som betyder ‘ungefär’, och vi kommer att titta på några av dem under veckan. Vi kommer helt enkelt gå i cirklar runt ordet rund och se vad hittar för intressant.

Vad heter rund på ditt språk och ingår det i några speciella uttryck?

Annons

4 kommentarer på “Rund

 1. På rumänska det finns ett uttryck som låter ungefär: att ge dig själv rund. Och det menar att man är för stolt eller även självbelåten. Till exempel man kan säga det när någon skryter om en lyxig resa i Dubai.

  Gillad av 1 person

 2. Tack, Kalle! När du tänder ett ord för oss det brinner bara fint efteråt. Rund (volta) är ett intressant ord som jag hade aldrig gav uppmärksamhet. Synd!
  På portugisiska säger man att “världen går runt” när man vill uttrycka att allt du gör (bra eller dåliga saker) ska komma tillbaka till dig. Det låter lite abstrakt för mina öron, som en berättelse vi läser högt för barnen med intention att dem ska tycka att världen är bra, att allt i slutet ska ordna sig. Litet barnsligt. Kanske världen går runt men det är inte säkert att vi kommer att bli här för att se.

  Vi säger också att vi ska “dar uma volta”, låt oss ta en promenad? Jag gillar mycket att säga det. På portugisiska, “dar uma volta” låter mycket mer avslappnad om att säga ta en promenad. Därför att man ska bara “gör en varv, ett runt, utan kompromiss, bara ett rund, och då får vi se”. Enkelt och skönt, en dag ett runt i taget.

  Tack för att lära oss med känslor!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s