Att skriva om sin dag

Många tycker det är svårt att skriva. Ett sätt kan vara att skriva om sin dag. Vad gjorde du idag? Eller vad gör du idag? Du kan testa att skriva i presens eller preteritum. Du kan skriva utan att någon rättar din text. Det är bra att bara försöka hitta ord du vill använda. Aktivera ditt ordförråd.

Du kan skriva enkla meningar som en lista:

  • Jag vaknade klockan sex.
  • Jag åt två smörgåsar till frukost.
  • Jag gick hemifrån klockan 7.15.

Eller du kan skriva korta stycken:

Jag vaknade klockan sex. Jag åt två smörgåsar och drack ett glas vatten. Sedan väckte jag min fru och son. Jag gick till jobbet klockan kvart över sju.

Det var mycket kallt ute. Jag hade vantar, mössa och tjocka jacka på mig. Jag promenerade fort så jag blev varm. Det tog en timme och tjugo minuter att gå till jobbet.

Jag pratade med en elev innan lektionen. Vi pratade om att det är viktigt att förstå talspråk och slang om man vill förstå svenskar. Vi pratade också om hennes dotters utbildning. Jag försökte ge några tips.

Nu skrev jag ganska enkla meningar. Du kan skriva mer utvecklat.

Jag vaknade klockan sex. Jag var ganska trött så jag låg och drog mig en kvart. Sedan duschade jag och käkade frukost. Jag bestämde mig för att promenera till jobbet eftersom jag hade tillräckligt med tid. Det var ännu kallare än igår så jag drog jack huvan över mössan och drog handskarna över jackans muddar. Snart fick jag upp ångan och gick ganska snabbt.

Jag valde vägen via Järntorget. Ibland går jag längs Göta älv istället. Jag tänkte som så ofta på hur mycket jag tycker om området jag bor i. Backen från Stigbergstorget ner till Första Långgatan leder till en öppen vy där man skymtar älven och ser olika byggnader vars fönster blänker i morgonsolen. Jag betraktade människorna som passerade mig och funderade på vart de var på väg. Gick de till arbetet eller hade de andra ärenden? På vägen spelade jag in en kort video till mina elever för att de skulle få chansen att lyssna på några vardagsord. Jag tycker att det är superskönt för både kropp och själ att ta en rejäl promenad. På vägen hann jag planera morgonens lektion och tänka igenom vad jag skulle göra under dagen.

Nästa steg skulle kunna vara att försöka skriva en riktigt litterär text med mycket inre monolog, associationer, minnen och annat som personer och byggnader väcker till liv. Kanske:

…. Jag slängde en blick på puben Hakets uteservering och kom ihåg att jag läste om hur stället gjort en stor insats för Göteborgs lokala bryggerier. Det ska bli härligt när pandemin är över och folk kan börja gå ut igen, sitta på barer och restauranger utan att vara försiktiga och njuta av stadens härliga kulturliv. Kommer det ens ske det här året, tänkte jag lite sorgset och promenerade vidare mot den plats där jag för några veckor sedan tappade min plånbok ur fickan när jag cyklade och en man ropade till mig bryskt men hjälpsamt att ”du tappade mobilen, tror jag” och jag då tänkte på hur jag gillar den raka och direkta tonen som så många göteborgare använder. Det är raka rör och inget fjäsk som gäller i stan men människor är i grunden godhjärtade ….

Vill du berätta något om din dag?

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s